Wetenswaardigheden

Aquaplaning

aquaplaning

Bij regen moet de band het water verplaatsen en daardoor contact houden met het wegdek. Hoe meer water op de weg door stortbuien en hoe sneller de auto rijdt en hoe minder profiel op de band, des te moeilijker wordt het voor de band om het water af te voeren.

 Hoe herken je aquaplaning?

De auto begint te zweven en verliest het wegcontact en reageert niet meer op de besturing.

 Veel gevaar bij zware regenbuien en grote plassen en spoorvorming!

Bij 2 mm water op de weg en een rijsnelheid van 120 km/uur is het ongeveer 10 liter water per seconde die door de profielgroeven moet worden afgevoerd. Hoe breder het contactvlak van band, hoe meer water er moet worden afgevoerd.

De waterlaag tussen band en wegdek verhindert contact met het wegdek, de auto gaat drijven op het wegdek en wordt onbestuurbaar.

Wat te doen bij aquaplaning?

  • Laat geleidelijk het gas los en ontkoppel direct.
  • Ontkoppelen geeft minder druk op de voorwielen doordat de motorrem niet in werking treedt, hierdoor wordt aquaplaning voorkomen of zo snel mogelijk opgeheven.
  • Stuur en kijk in de gewenste rijrichting als de auto gaat slippen en let op de reactie van de auto   zodat je tijdig tegenstuur geeft. (Grip- en sliptraining is een aanrader)

Hoe kun je aquaplaning vermijden?

  • Door je snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden.
  • Door spoorvorming of grote plassen te ontwijken.
  • Door banden regelmatig te controleren op profieldiepte (wettelijk minimum 1,6 mm)
  • Door voorbanden te vervangen als het profiel minder is dan 2,5 millimeter.
  • Door montage van winterbanden in herfst en voorjaar.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning.

Gevaarlijk weer...... laagstaande zon

Fijn dat de zon zich regelmatig laat zien maar autorijden met een laagstaande zon is minder prettig. Daarom wat tips om veilig te rijden met een laagstaande zon. laagstaande zon

Zonnebril op : Leg altijd een zonnebril in de auto. De zon kan uit het niets doorbreken en dan is het handig als je een zonnebril in je handschoenenkastje hebt liggen. Wil je echt een goede bril? Koop er dan een met gepolariseerde glazen. Dat filtert het licht en houdt schitteringen van de zon tegen.

Houd je ruiten schoon:  Vuile ruiten belemmeren je zicht en een laagstaande zon maakt dat nog erger. Krassen en vuile plekken vallen meer op. De oplossing: schoonmaken. Dat geldt natuurlijk voor zowel de buiten- als de binnenkant!

Rij rustig aan… :  Pas je snelheid aan als je last hebt van een laagstaande zon. Zo kun je beter reageren op plotselinge situaties. Ook zie je minder in je spiegels, dus kijk goed over je schouder voordat je van baan wisselt.

Getinte ruiten:  Getinte ruiten beschermen ook een beetje tegen de zon. In Nederland zijn er wel strenge regels aangebonden. De lichtdoorlatendheid moet van de voorruit en de voorste zijruiten minimaal 55% zijn. De achterruit mag wel wat meer worden verduisterd.

Zonneklep:  Als je geen zonnebril of getinte ruiten hebt kun je altijd je zonneklep gebruiken. Deze kan je meestal zowel naar beneden doen als ook naar de zijkant (linkerraam).