Het beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, valt onder de ‘Regeling beginnende bestuurders’. Voor beginnende bestuurders gelden de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs strengere regels.

Iedereen van 18 jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt is 5 jaar beginnend bestuurder. Dit geldt ook voor 17-jarigen die voor 6 juni 2012 hun rijbewijs B hebben gehaald. Voor 16-jarigen en 17-jarigen is de termijn 7 jaar nadat zij hun eerste rijbewijs hebben gehaald.

Heb je een beginnersrijbewijs en houdt de politie je staande voor een verkeersovertreding? Dan verlies je een punt. Krijg je binnen 5 of 7 jaar (als je je eerste rijbewijs voor je 18e hebt gehaald) 2 punten, dan meldt het Openbaar Ministerie dit aan het CBR. Het CBR kan het rijbewijs schorsen. Daarna moet je een rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR. Meer informatie hierover is te vinden op de site van het CBR.

De regels voor beginnend bestuurders zijn aangescherpt. Vanaf 1 oktober 2014 wordt er na twee overtredingen al een onderzoek ingesteld. Voorheen had de beginnend bestuurder nog 3 kansen.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn beginnend bestuurders relatief vaak betrokken bij ongevallen.

Je kunt strafpunten krijgen als:

  • je gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer
  • je een verkeersongeval veroorzaakt, waardoor een ander is gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht
  • je bumperkleeft bij een snelheid van meer dan 80 km p/u
  • je op autosnelwegen meer dan 40 km p/u harder rijdt dan is toegestaan. Of op andere wegen meer dan 30 km p/u harder rijdt dan is toegestaan
  • je de verkeersregels niet goed naleeft, waardoor een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade is ontstaan