Rijlessen

Praktijklessen

Je kunt kiezen voor lessen van 60 minuten, 90 minuten, of langer.

Aan de hand van het praktijkboek (gratis) volg je de lessen in jouw tempo. Thuis kan je de komende les al voorbereiden.
Jouw vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart, na elke les wordt de voorgang ook even besproken.

Ben je ver genoeg gevorderd dan wordt er een examendatum voor je vastgelegd.
Dan is het nog een kwestie van de puntjes op de i en ga je op voor dat felbegeerde rijbewijs B.

Het praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit 5 onderdelen.

Tijdens het praktijkexamen moet je laten zien dat jij je veilig en zelfstandig in het verkeer kan gedragen en krijg je een aantal opdrachten.

Totaal duurt het examen zo’n 35 minuten.

1. Inleiding


Je begint met een inleidend gesprek met de examinator, een ogentest (kenteken lezen vanaf +/- 25 meter), en wat vragen over de auto (dit kunnen ook technische vragen zijn).

2. Zelfstandig route rijden


Je rijdt op de GPS of krijgt een clusteropdracht (rijden aan de hand van routeinstructies).

Het doel is niet het bereiken van de locatie, maar het laten zien dat je verantwoorde keuzes kunt maken in het verkeer.

Dit onderdeel duurt zo'n 10 minuten.

3. Zelfstandig bijzondere verrichtingen uitvoeren


Je krijgt tijdens het examen twee keer de opdracht om één van de volgende bijzondere verrichtingen uit te voeren (de examinator beslist welke):

- Omkeeropdracht (halve draai of 3 keer steken)
- Parkeeropdracht (vooruit of achteruit parkeren in een haaks of schuin vak, file parkeren vooruit of file parkeren achteruit
- Recht achteruit rijden langs de rechterzijde van de weg (± 20 meter)
- Bocht achteruit rijden bij een kruispunt
- Hellingproef met voetrem of parkeerrem

4. Milieubewust autorijden


Voor een beter milieu én voor je eigen portemonnee is het belangrijk dat bestuurders milieubewust autorijden (volgens de principes van het nieuwe rijden).
In het rijexamen wordt daarom onder meer aandacht besteed aan bv de bandenspanning, het juiste moment van schakelen en remmen, motor uitschakelen bij lange stop, en dergelijke.

5. Zelfreflectie


Thuis vul je alvast een zelfreflectieformulier in. Op dit formulier staan stellingen over omgaan met je voertuig, veiligheid, doorstroming, sociaal rijgedrag en milieu. Je geeft jezelf voor deze onderwerpen een cijfer tussen 1 en 10.  Dit formulier geef je aan het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt jouw antwoorden pas na de examenuitslag en bespreekt dit samen met jou. Zo krijg je een beeld van je sterke – en verbeterpunten in het verkeer. Daardoor weet je waar jij in het verkeer nog risico’s loopt en waar je eventueel nog aan moet werken.

Tussen Tijdse Toets

Alleen bij een Tussen Tijdse Toets kan je enkele vragen krijgen over een verkeerssituatie om na te gaan hoe je die situatie hebt aangepakt. Deze vragen hebben betrekking op: omgaan met het voertuig, veiligheid, doorstroming van het verkeer, sociaal rijgedrag en milieubewust rijgedrag.

Rijden met automaat

Eén van de grootste verschillen tussen het rijden in een automaat en een gewone auto is dat je minder handelingen hoeft te verrichten. Geschikt voor iedereen, maar zeker voor mensen die moeite hebben met rijden in een schakelauto.  Door minder handelingen te hoeven doen, heb je meer tijd om je te focussen op het verkeer om je heen en dit komt je rijstijl ten goede.

Moeite hebben om te schakelen kan doordat je bijvoorbeeld moeite hebt met je aandacht te verdelen tussen de bediening en het verkeersinzichtelijk bezig zijn. Of misschien heb je een lichamelijke beperking waardoor je niet of lastig kan schakelen. Of …..wat voor reden dan ook, automaat biedt veel mensen de mogelijkheid om auto te rijden.

Steeds meer mensen, zowel jong als oud, kiezen voor het rijden met automaat, het is de toekomst. Vooral omdat elektrische auto’s en hybrides met automaat worden geleverd.

Als je examen doet in een automaat en je slaagt hiervoor dan krijg je een B-rijbewijs met code “78” hierbij vermeld. Dat betekent dat je alleen in een  automaat mag rijden en niet in een schakelauto.

Wil je alsnog in een schakelauto gaan rijden, dan zal je hiervoor opnieuw bij het CBR examen moeten  doen in een schakelauto.

Mocht je interesse hebben om automaat te gaan rijden, neem dan contact op met Dorine. Dan worden de mogelijkheden die voor jou van belang zijn besproken.

Automaat-rijlessen worden gegeven in een Volkswagen Golf 7.